Inspiriáció és sikersztorik karrierváltóknak

A Pocsai porta története folytatódik!

2020. április 09. - Mike Klaudia

Ha elolvasod, megtudhatod hogyan néz ki a családi logisztika, milyen anyaként vállalkozni és jó tanácsok jönnek azoknak, akik szeretnének vállalkozni!

pocsaieper.jpg

Hogyan néz ki nálatok a családi logisztika?

A gyerekeket vagy visszük, vagy nem. A legnagyobb gyerekünk nagyon önálló, 16 éves. Komolyan vízilabdázik. Ő vagy edz, vagy versenyez, ritka madár már Csajágon, de ha tud jönni, akkor segít. A többieket még hozzuk-visszük.

Ha beindul a tavasz, akkor, onnantól kétlakiak vagyunk. Én szombaton délelőtt piacon vagyok. A férjem általában már vagy pénteken, vagy szombat reggel lemegy azokkal a gyerekekkel akiknek nincs programja, én pedig megyek utánuk és viszem a többi gyereket.

Amikor véget ér a suli, akkor már könnyebb, mert a kicsi gyerekeinknek nincs edzőtábora nyáron, de vannak más táborok. Ez alapján megcsinálom a naptárunkat, egyeztetek a Nagyival. Ahhoz is tudunk kalkulálni, hogy mi mikor terem. A családi nyaralás pedig rögtön suli után szokott lenni, az egy viszonylag nyugis időszak.

Nyaranta a piacokra feljövök, de a többi időt lent töltöm Csajágon.

Ennyi év távlatából, hogyan látod ezt az egészet? Gyerekek mellett, női vállalkozóként mi a tapasztalatod?

Jó beszélni más vállalkozókkal, hogy az ember jobban tisztában legyen a szerepeivel. Hogy most anya vagyok, feleség vagyok, vállalkozó vagyok. Háztartási alkalmazott vagyok.

A mezőgazdasági vállalkozás nem könnyű, sok munkával jár. Van olyan, aki ennyi pénzért nem vállalkozna, mint mi. De nekünk nagyon fontos az, hogy mi az, amit csinálunk. Hogy értéket teremtünk a hagyományos termékeinkkel és a természetközeli termesztéstechnológiánkkal

Fontos, hogy mit eszünk meg. Az, ami a kertünkből kerül az asztalunkra, úgy gondolom, nagyon jó minőségű termékek. Ezt szívesen megosztom mással. Ez a vállalkozás lényege, hogy mi ezt kihúzott háttal vállaljuk, amit csinálunk.

Tudjuk, hogy van anyagilag is értelme, annak, amit csinálunk. A férjem üzleti elemzőként dolgozik. Nekem van egy füzetem, abban minden fel van írva, neki pedig remekbeszabott excelei vannak. Látjuk, hogy ez egy működőképes dolog.

Hosszútávon Pesten szeretnénk majd kevesebbet lenni és vidéken többet. Ezer szállal kötődünk Budapesthez, itt vannak a vásárlóink is, de azt reméljük simán kivitelezhető, hogy felcserélődjön az itt és ott töltött napok száma.

Bővíteni terveztek?

Úgy tervezzük, hogy gépesítünk. Idénre palackozó gépet szeretnénk, ami meggyorsítja az üvegek megtöltését. Most kézzel töltünk.

Szeretnénk majd egyszer egy kis üzemet. De még nem tudjuk hol legyen, rengeteg tervünk van, igyekszünk mindent megvalósítani, de lépésenként haladunk. 17 éve vagyunk házasok, annyiszor kellett újra terveznünk, hogy már nem véssünk kőbe semmit, mert lehet az élet átírja az egészet.

Mire vagy a legbüszkébb a vállalkozás kapcsán?

Arra, hogy látom, hogy ezt ketten felépítettük. Nyárra tervezek programot a portára, hogy ne csak a Fb-on mutathassuk meg kik vagyunk, és mit csinálunk Eddig bárki bejött a kertünkbe, az teljesen leeresztett, más tudat állapotba került.

pocsaimunkaban.jpg

Csajok munkában

A család, barátok mit szólt, mikor kiderült, hogy vállalkoztok?

Én nagyon értelmiségi családból származom. Az anyukám szerintem nagyon kiakadt, amikor megtudta, hogy lekvárt fogok árulni a piacon. Aput, aki szakmabeli, felcsigázta az egész dolog. Neki az első pillanattól tetszett az ötlet

Mi abban különbözünk szerintem más vállalkozásoktól, hogy az első pillanattól kezdve nagyon tudatosan úgy építettük fel, hogy a földtől az asztalig. Van egy csomó olyan előnyünk, ami másoknak nincs. Mi mind a ketten agrármérnökök vagyunk. Kényes kérdés a növényvédelem, a megelőzés, amire mi nagyon nagy hangsúlyt fektetünk és igyekszem ebben mindig tanulni. Nekünk ehhez nem kell külső segítséget igénybe venni. Ez nagyon sokat jelent. A férjem pedig mondhatom, hogy imádja a kerti kisgépeinket. Mikor kezdtünk, utánanézett, hogy milyen gépekre lesz szükségünk. Ráadásul szerelni is tud.

Mit tanácsolnál azoknak, akik vállalkozásban gondolkodnak?

Le kell ülni, megbeszélni, átgondolni, számolni.

Mi anno leültünk a férjemmel, 1 éves volt Miki, 3 éves koráig gyes-en voltam. Nézzük meg, hogy hogyan működik? Megbeszéltük, hogy mik azok a sarokszámok, amik 1 év után legalább hoznia kell. Illetve, hogy mi az, amit hajlandóak vagyunk pénzben és időben beletenni.

Ha valami nem működik, azt el kell engedni. Nekünk is voltak ilyen termékek, nagyon nagy fantáziát láttunk benne, de nem működött.

Valamint azt is, ha anya is vagy, mindig át kell gondolni, hogy mennyi az az idő, amit egy nő anyaként bele tud tenni a vállalkozásba, mert szerintem egy férfi és női vállalkozó ebből a szempontból is különbözik.

Köszönöm szépen Pocsai Magdinak a beszélgetést!

A bejegyzés trackback címe:

https://multiszokeveny.blog.hu/api/trackback/id/tr4215583008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása